Mengyán Pletikoszity Ildikó blogja

Közéleti Kacifánt

Közéleti Kacifánt

Kollégium (is) lesz Topolyán a régi hotelben?

2020. január 02. - Közéleti Kacifánt

Topolya lakossága régóta figyeli érdeklődéssel, hogy vajon mi lesz a régi Pannónia hotel sorsa, meddig éktelenkedik még a kisváros központjában az épületrom, s ha végül felújítják, milyen szerepe lesz a közösség életében? Az alábbiakban egy helyen olvashatják el (a teljesség igénye nélkül), hogy mikor milyen nyilatkozatokat tettek a témával kapcsolatban különböző döntéshozók. Összegezve a következőket tudjuk kihámozni belőle: Topolya község lakosai 12 millió dinárért vásárolták meg, majd újabb milliókért elkezdődött a rekonstrukció. Októberre ígérték az épület tető alá kerülését, a funkcióját tekintve pedig sok minden hangzott el. A községi elnök még egyfajta referendumot is előlátott egy alkalommal a nyilatkozatában az épület felhasználásával kapcsolatban. Ilyenről egyelőre nem tudunk, egyébként tudtommal precedens lenne a közvetlen demokráciának ez az eszköze a községben.  Igencsak tarka, valamiféle multifunkciós szerepet szánnak az épületnek, amennyire ez kihámozható a nyilatkozatokból. A Topolyai községi képviselő testület mindenesetre erről nem tárgyalt, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Tanács 2020. évi munkatervében azt olvashatjuk, hogy a korábban beharangozott kollégiumépítés Topolyán oly módon valósul meg, hogy a régi hotel épületében alakítanak ki kollégiumot. Önmagában jó hír, hogy mig évtizedekig a kisvárosnak nélkülöznie kellett bármilyen kollégiumot, most hirtelen három is lesz. Mégis furcsának tartom, hogy ez a diskurzus helyi szinten nem zajlott le, még mielőtt megjelent volna az MNT 2020-as munkatervében. (Sejthető csak, hogy a koalíciós partnerrel egy politikai alku lapul mögötte.) A tervhez költségvetési sor is tartozik, bár nem lehet belőle kihámozni, hogy mennyit szánnak Topolyára pontosan. Más építkezésekkel együtt tervezték be közös tételként 57 millió dinárt előlátva erre a célra.  Az sem teljesen világos, hogy miként működik majd ez a kollégium az önkormányzat irodáival, kávézókkal, üzlethelyiségekkel, konferenciatermekkel együtt ebben az épületben.

81606595_1657889534334945_454708531224903680_n.jpg

Az épület 2020. január 2-án.

Következzenek a különböző nyilatkozatok, a kedves olvasó pedig vonja le a következtetéseket!

„Kislinder Gábor polgármester hangsúlyozta, tarthatatlan az a helyzet, hogy a város szívében gazdátlanul álljon az épület. A megvásárlás után a lakosok véleményét is kikérik arról, hogy mire használják majd azt. ” (Pannon TV, 2015. július 16.) 

„A polgármesteri hivatal tanácstermében megtartott hotelkonferencián Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét és a megjelent önkormányzati, tartományi és köztársasági tisztségviselőket Kislinder Gábor polgármester köszöntötte, majd röviden felidézte az 1950-es évek elején épült létesítmény történetét, amely egykor Topolya büszkesége volt, de már hosszú évek óta egy hatalmassá emelt, romos épület. Elmondta, megközelítőleg 12 millió dinár értékben sikerült megvásárolnia az önkormányzatnak, és hogy az épület negyedik emeletét le fogják bontani. Zsemberi János, a hotel-munkabizottság elnöke felszólalásában kiemelte, hogy kihívásként kezelte a hotel ügyét, és bejelentette, hogy a létesítmény egy részében lenne szálloda, emellett lakásokat, konferenciatermet is kialakítanának, az alagsorban üzlethelyiségek, kávézó is lehetne. Hangsúlyozta, az épület akkor fog felértékelődni, ha elkészül a lebontásra váró Vénusz helyén a fedett medence, és hogy magántőke bevonásával szeretnék megoldani az épület jövendőbeli sorsát.” (Magyar Szó, 2016. április 15.)

„Hamarosan rendezik Topolyán a Hotel épületét - jelentette be ma sajtótájékoztatón Fremond Árpád. A VMSZ községi elnöke elmondta: mintegy 21 millió dinár értékben kezdik meg a topolyai Hotel felújítását, melynek tetőszerkezetét hozzák rendbe, valamint illegálisan felépített negyedik emeletét rombolják le. „ (PannonTV, 2018. április 4.)

Hajnal Jenő a Magyar Összefogás terveiről: „A vajdasági magyar bölcsődei és óvodai hálózat fejlesztése és bővítése, a vajdasági magyar közoktatási hálózat fejlesztése és optimalizálása: új középiskolai diákkollégium építése Topolyán, Adán és Magyarkanizsán, míg Zentán és Szabadkán a meglévő kollégiumépületek felújítása és befogadóképességük növelése, …” (Vajma, 2018. október 31.)

Fremond Árpád : „Lezárult a tetőszerkezet építésére vonatkozó közbeszerzési pályázat. Előzetes számítások szerint legkésőbb október végére tető alá kerül a város szívében található épület. Egy nagy konferenciaterem épül majd ki az épületben, és a polgármesteri hivatal bizonyos irodái átköltöznének, továbbá az építmény korábbi funkciójának megfelelően 60 szálláshely kialakítása is tervben van.” (Magyar Szó, 2019. augusztus 15.)

hotel1-768x511.jpg

Az épület 2018-ban közzétett ötletterve (volt egy 2016-ban is, az még mindig ott van a palánkon, a fenti képen látszik) - forrás: mojabackatopola.rs

Hajnal Jenő: „Topolyán egy állami középiskolai kollégium létesül a Mezőgazdasági Iskola mellett, ugyanakkor lesz kollégium, amely a Határtalanul! program és más magyar szempontból fontos diákszállóként tud majd működni.” (Hét Nap, 2019. december 4.)

A MNT 2020. évi munkatervének részlete:

Az egykori topolyai szállodaépület művészeti-közigazgatási-közösségi épületkomplexummá való átalakítása, benne magyar kollégium kialakítása

A Topolya központjában található egykori szállodaépület átalakításával és felújításával a tervek szerint egy művészeti-közigazgatási-közösségi épületkomplexum jönne létre; benne pedig magyar közösségi életet szervező és működtető számos tér és egy 63 fős magyar középiskolai kollégium segítené ezt a közösségépítő munkát. Az épületkomplexum emellett a Topolya község Művelődési Háza által működtetett művészeti, közösségi központként működne, helyet biztosítva az évi mintegy 250 különböző rendezvényhez, de a művelődési ház jelenleg a település több különböző intézményének irodáiban szétszórtan dolgozó munkatársak méltő elhelyezését is megoldaná.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozeletikacifant.blog.hu/api/trackback/id/tr9915385452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása